Fakta om matsvinn

I dagsläget slängs cirka ⅓ av all mat som producerats. Stora delar av denna mat slängs i onödan, vad som ofta kallas matsvinn. Matsvinn syftar till när mat som är fullt fungerande att äta slängs för att den exempelvis närmar sig sitt bäst före-datum. Andra orsaker till matsvinn är en ojämn efterfrågan hos konsumenter eller att kampanjerbjudanden inte sålts i matbutiker. Istället för att ta tillvara på denna mat slängs den ofta.

Att fullt ätbar mat slängs är inte bara ett ekonomiskt problem, (det kostar pengar att såväl producera, distribuera och kassera), utan är även ett etiskt och klimatpåverkande problem. Det tar från jordens resurser att producera mat, om denna sen inte kommer till nytta utan vi kasserar denna har vi indirekt slösat på resurser.

På samma sätt blir det etisk problematiskt att vi ”slösar” med resurser i vissa delar av världen medan det samtidigt finns stora populationer i andra delar som svälter.

error: Innehållet är skyddat!