Turkiet

Juli 2019 | Fredrik och Elin

Elin och jag hade diskuterat att komma iväg på åtminstone en veckas semester tillsammans under min 4-veckors sommarledighet. Vi började ju sommaren med att ta emot gäster från Sydafrika. Strax efter deras hemresa efter 9 dagar hos oss, så åkte jag till Norge. Väl i Norge fanns massor av billiga flyg och charterresor men sen kom det dåliga vädret till Sverige, och helt plötsligt var alla ”klipp” som bortblåsta! Osis… 

Efter en natts letande dök till slut ett erbjudande till Turkiet upp. Vi bokade torsdag kväll och åkte tidigt lördag morgon. Egentligen bär det mig emot att åka till ett så turistigt ställe, men för en vecka och med avslappning som syfte så skulle det ändå bli skönt. 

Vi åkte till Side, utanför Antalya, i Turkiet. Till min stora överraskning (jag hade med tanke på kort varsel inte gjort någon research alls om stället) fanns kvarlämningar från romarriket med gamla ruiner, tempel och en amfiteater. Spännande inslag på gångavstånd från hotellet! Läget var dessutom fantastiskt med 25 meter till havet och egen strandremsa med solstolar. 

Det finns massor av utflykter att göra, till större delen de vanliga charteraktiviteterna så som båtturer och vattenaktiviteter av olika slag, men man kunde även åka iväg på riverrafting genom ett bergspass. Jag efterfrågade något typiskt genuint turkiskt, varpå Kaleici föreslogs. Kaleici är den gamla stan inne i Antalya, med ingång genom Hadrianus Portal till massa mysiga smågator som leder ner till hamnen, där man kan bada, ta en glass eller varför inte gå tillbaka upp en bit och sätta sig och äta middag med underbar utsikt över kuststräckan. Här njöt vi av solnedgången till klassisk turkiska Köfte (turkiska köttbullar) och Elin åt den godaste brownien på länge!

Summering i punktform

+

Fräckt med historielämningar med endast 50kr som inträde!

Utflykt till Kaleici för en mer turkisk känsla rekommenderas! TIPS! Försök vara många som delar en transfer, då man betalar per bil, inte per person!

God mat till billigt pris!

Nära till havet med ren sandbotten!

-

För den som inte märkt det redan så är inte charter Fredriks grej, rastlösheten kom fort! Sista chartern på ett bra tag!?

Mycket kretsar kring Sverige med svenska skyltar på butiker och massor av folk som lärt sig ett par helt osammanhängande ord som de häver ur sig i rasande fart. Chartervarning!

Turkiet är vääääldigt varmt i juli. Vi har haft toppar upp emot 45 grader och har man hud som är väldigt solkänslig så är det nästintill omöjligt att vistas i solen utan att bränna sig, trots solkräm och annat.

Vill man på en total avslappningssemester som genomsyras av slappa dagar i solen och under ett parasoll med en bra bok, så är Turkiet extremt prisvärt! Är man som Fredrik och inte kan sitta stilla i en solstol längre än 5 minuter, och bränner sig om man är i vattnet mer än 5 minuter, så är Turkiet i juli inte den rätta platsen! Det finns god mat till bra pris, vilken är en av sakerna vi verkligen uppskattade, men den här genuina känslan av Turkiet och vad som är typiskt Turkiskt, det kan vi inte säga att vi upplevt.

/ Elin & Fredrik

error: Innehållet är skyddat!